Idioma:
cat esp eng
Entrar a la web Actual.cat
Segueix-nos:
facebook twitter googleplus rss
Subscriure's al Newsletter
Totes les notícies

S'ha aconseguit emmagatzemar 700 terabytes en un mil·límetre cúbic utilitzant ADN

22 d'agost del 2012
Científics han aconseguit un rècord prodigiós utilitzant ADN com a suport d'emmagatzematge.

Una característica altament rellevant de l'ADN és la seva gran densitat d'emmagatzematge. L'ADN consisteix de quatre diferents bases (A, T, C i G), en cadascuna d'elles és possible emmagatzemar un bit i cada base ocupa uns pocs àtoms.

En la major part dels suports actuals d'emmagatzematge, la informació és emmagatzemada en un sol pla però l'emmagatzematge en l'ADN és volumètric, és a dir tenint en compte la "altura". A part d'això, l'ADN és en extrem estable (no permetent interferència de l'entorn). Segons George Church, científic catedràtic de genètica de la facultat de medicina de Harvard: "Pots posar-lo on vulguis, al desert o en el teu jardí, i aquí estarà 400.000 anys després"

Amb l'ajuda de Sriram Kosuri, George Church va aconseguir una densitat d'emmagatzematge de 5,5 petabit de dades (uns 700 terabytes), en un mil·límetre cúbic d'ADN. Aquest volum és 1.000 vegades superior al assolit anteriorment en laboratoris.

Per l'experiment s'ha emmagatzemat versió digital d'un llibre escrit per Church de 700 Kb de dades (incloent imatges). Al mil·límetre cúbic d'ADN es van emmagatzemar 70.000 milions de còpies del llibre. Extrapolant les dades, ExtremeTech escriu que només es necessitarien quatre grams d'ADN per emmagatzemar totes les dades digitals produïts per la humanitat en el transcurs de 2011.

No obstant això, l'ADN encara no podrà substituir suports d'emmagatzematge actuals com els discs durs, memòries flash i unitats òptiques perquè la velocitat d'escriptura i lectura és, si més no per ara, molt baixa. La principal aplicació que podria tenir l'ADN com a suport d'emmagatzematge digital, és la gravació prolongada, on es requereix guardar absolutament tot, però on les possibilitats de que les dades siguin utilitzats són mínimes. Un exemple podria ser la vigilància amb vídeo on es permetria gravar vídeo durant anys sense necessitat d'esborrar les dades.
Compartir
Facebook Twitter Google + Menéame.net
peu
Generated by Plataforma Actualnews.es
Plataforma Actualnews